Gyakori kérdések

Tartalom

TED, TEDx

Mi az a TED?

A TED 1984-ben indult Kaliforniában egy kis, exkluzív konferenciaként, és mára világszerte fogalommá vált. A világ talán legizgalmasabb, legkeresettebb és legkomolyabb, nem szigorúan szakmai jellegű konferenciája, amelyet az Ideas Worth Spreading (gondolatok, amelyeket érdemes terjeszteni) szlogen fogalmaz meg legtömörebben. A TED konferenciák maximum 18 perces, gondolatébresztő és szórakoztató előadásokkal rendkívül intenzív és inspiráló élményt jelentenek.

Az előadók között szerepeltek Bill Clinton, Bill Gates, Sir Richard Branson vagy Bono. A TED konferenciákon az előadásokról videó készül, melyek az események után bárki számára ingyenesen elérhetőek. Az elmúlt évek összes előadása megtekinthető, így igazán érdemes eltölteni néhány órát a TED honlapon.

Vissza a tartalomjegyzékhez

Mi az a TEDx?

A TED sikere 2006-ban hívta életre a TEDx-et, ami a TED konferenciák helyi, független szervezésű "kistestvére". A TEDx segíti a helyi szervezőket, hogy a TED-hez hasonló konferenciát szervezhessenek saját közösségük számára.

Vissza a tartalomjegyzékhez

Mi az a TEDxNagyerdő?

Az első debreceni TEDx-eseményre 2012-ben került sor TEDxNagyerdő néven. A TEDx-licenc megkötései miatt nem hívhattuk egyből TEDxDebrecennek a rendezvényt, ezért 2015-ig TEDxNagyerdő néven futott a legnagyobb múltra visszatekintő hazai vidéki TEDx-konferencia.

Vissza a tartalomjegyzékhez

Mi az a TEDxDebrecen?

2016-ban teljesültek a feltételei annak, hogy a rendezvényünk felvegye a város nevét, ezért ettől az évtől TEDxDebrecen néven kerül megrendezésre az esemény. A két név mögött ugyanaz a szervezőcsapat áll.

Vissza a tartalomjegyzékhez

Évente csak egyszer van TEDxDebrecen?

Igen, a licenc egy eseményre szól. Viszont van lehetőségünk évente egy központilag szervezett TED konferencia egy napját élőben közvetíteni, és az elmúlt években éltünk is a lehetőséggel. (Tavaly a TED2016-ról streameltünk, korábban a TEDGlobalról.)

Ezek – ha a helyszín másik időzónába esik – éjszakába nyúló közvetítések is lehetnek, és mivel központilag szervezett konferencia, ezért élőben, angol nyelven lehet követni az előadásokat. A szekciók közötti hosszabb szünetekben a helyi hallgatóság is megismerheti egymást.

Ezeken a közvetítéseken a részvétel ingyenes.

Ezen kívül az ország más részeiben is vannak TEDx konferenciák: Budapesten a TEDxDanubia, TEDxYouth, TEDxSomlóiStWomen, Veszprémben a TEDxBenedekHegy.

Vissza a tartalomjegyzékhez

Szervezés

Hogy lehet csatlakozni a szervező csapathoz?

Írj nekünk, az emailben az adataidon (név, elérhetőség) kívül térj ki arra, miért szeretnél csatlakozni, milyen tapasztalataid, képzettséged és képességeid vannak (pl. IT, kommunikáció, média), és a szervezésen belül milyen terület érdekel. Arról is írhatsz, hogy mennyi időt tudsz a TEDx-re szánni.

Vissza a tartalomjegyzékhez

Előadók

Miért nincs több külföldi előadó?

A TEDxDebrecen elsősorban a régió közösségét szeretné megszólítani, lokális rendezvény, így az előadások magyar nyelvűek. Törekszünk arra, hogy minden évben egy angol nyelvű előadással színesítsük a programot, de a visszajelzéseitek alapján jelenleg szűkítené a résztvevők körét, ha több angol nyelvű előadás lenne.

Vissza a tartalomjegyzékhez

A műsorvezetőket/szervezőket előadóként is szívesen meghallgatnám.

A TEDx-szabályzat értelmében szervező nem tarthat előadást. Jó hír viszont, hogy Máté és Zoltán is előadóból lett szervező, előadásaik megtalálhatók a honlapon. Judit a kezdetektől fogva szervező, így őt a TEDx-en kívül tudjátok meghallgatni a Debrecen HUB eseményein.

Vissza a tartalomjegyzékhez

Hogy javasolhatok előadót? Hogy jelentkezhetek előadónak?

Használd ezt az űrlapot, vagy egyszerűen írj nekünk, és az emailben említsd meg a jelölt nevét, témáját és elérhetőségeit. Leírhatod még, hogy ismered-e az illetőt (hivatkozhatunk-e rád), vagy csak egyszerűen kíváncsi vagy rá.

Vissza a tartalomjegyzékhez

Előadás

Miért nem hosszabbak az előadások?

Az egy előadásra rendelkezésre álló időt a TEDx-szabályzat írja elő, ez maximum 18 perc.

Vissza a tartalomjegyzékhez

Az angol nyelvű előadást jobban elő lehetne készíteni azok számára, akik nem beszélik a nyelvet.

Egynél több angol nyelvű előadást nem tervezünk. Egy előadás, ami max. 18 perc, lehet a nyelvet nem beszélők számára nehezen követhető, de rávilágíthat arra, milyen külföldiként egy másik országban. Az angol nyelvű előadás végén egy rövid összefoglalóval tudjuk segíteni a nézőket.

Figyelni fogunk arra, hogy magyarul is felkonferáljuk az angol nyelvű előadást.

Vissza a tartalomjegyzékhez

Média

Miért nem nagyobb a fotók felbontása?

A fotók teljes felbontásban elérhetők ezekben a Flickr-albumokban.

Vissza a tartalomjegyzékhez