Előadóink 2021

Bajkán László nyelvtanár, utazásszervező, az Angol Műhely Kulturális Egyesület elnöke. A négy megyére kiterjedő Reading in English program létrehozója. Angliában különböző csoportokkal járja a szigetország rejtelmes helyszíneit megérteni mindazt, ami körülöttünk látható, és hozzátenni a saját részünket a távlatokhoz odakint, és a mélységekhez idebent. Csoportjaival olyan elbűvölő, legendás helyeket sikerül felfedezniük, ahol a mai napig érzékelhető bizonyos átjárhatóság a szellemi világ és a mi világunk között. Ahol megkereshetjük a válaszokat a múlt kihívásaira és korunk kérdéseire. És ezáltal önmagunkra is. És ha valamit mégsem találunk meg odakint? Az majd itt lesz, idebent?

Balázsné Hanyu Éva óvodapedagógusként 15 évig dolgozott, de egy súlyos betegség miatt másfelé kanyarodott az élete. Nem került távol a gyerekektől, ma is dolgozik tehetségfejlesztő programokban. Tanult művészetterápiát, a művészetek befogadása és megélése fontos erőforrása. Lakóhelyén, Vásárosnaményban a kulturális élet meghatározó alakja. Alapító tagja a városi amatőr színtársulatnak, ahol lehetősége van sokféle nőalak megformálására. Coachként és trénerként hisz az emberi kapcsolatok erejében. Előadásának címében feltett kérdésre kezdte el keresni a válaszokat életének egy nehéz és küzdelmes szakaszában, s ez a „keresés” azóta is tart. Éva fontosnak tartja, hogy megszerzett tudását, megéléseit, felismeréseit átadja szűkebb és tágabb környezetének. Vallja, hogy az ÉLET-re minden körülmények között IGEN-t kell mondani!

Balogh Dóra divattervezőt a kreatív alkotási folyamat, a dizájn gyakorlata és elmélete foglalkoztatja. Tanulmányait a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Divat- és textiltervező művész és Design- és vizuálisművészet-tanár mesterszakjain végezte. Debrecenben él, a Kós Károly Művészeti Szakgimnáziumban divat- és stílustervező művésztanár, a Debreceni Egyetem PhD hallgatójaként kultúratudományi és divatelméleti kutatást folytat. A WEALL slow fashion divatmárkát 2017-ben alapította. Jelenleg a szezonok összevonásával kísérletezik, emellett a körforgásos dizájn modelljének tervezési és gyártási fázisba való integrálásával foglalkozik. A Fashion Revolution Hungary Team illetve a Nemzeti Divat Liga rendes tagja és oktatási koordinátora.

Előadásában a tervezői magatartást, a termékeken keresztül történő kommunikációs törekvéseket vizsgálja szakmai életútján át. A divat számára a tervezői szemlélet átadásának platformja, a közösségi szemléletformálás eszköze, melyben a tervezői gondolkodás és az élményalapú tanulás szintézisére törekszik.

Dr. Bán Zsuzsanna ügyvéd, ingatlanforgalmi szakjogász, közgazdász, aki otthonosan mozog a gazdasági jog területén. A jog komoly világát kreatív alkotással és ötleteléssel igyekszik kompenzálni, így többek között szervezett már privát diplomaosztót, írt és koreografált színdarabot és szervezett esküvői meglepetés produkciót is. Nemrég kísérletbe kezdett és a jog területére is becsempészte a kreativitását. Azt szeretné, hogy a jog mint segítő barát legyen jelen mindenki életében. Arra keresi a választ, hogy a mumusból hogyan formálhatunk segítő társat.

Becskeházi-Tar Judit lean és quality coach. 25 éve foglalkozik minőségmenedzsmenttel, az egészségügyi- és klinikai minőségfejlesztés hazai úttörői között tartják számon. 22 éve tanítja a minőségközpontú vezetést, minőségfejlesztési- és értékelési módszereket. Ahol nem ér célba szóval, ott a zene, a művészetek vagy az ízek nyelvét veti be. 2006 óta Kiválóságnagykövet. Látott nagy győzelmeket, összeomlani cégbirodalmakat és embereket. Saját, családi vállalkozásaikban is megélte a csúcson lenni és az útvesztőbe kerülni állapotot. Mindegyik esetben döntően amiatt, mert nem volt őszinte sem az egyén, sem egy család, sem a szervezeti kultúra szintjén a hibázáshoz való hozzáállás, a kommunikáció. Mindezek terelték érdeklődését a hibázásból, tévedésből való tanulás szemlélete felé.

Előadásában arra a kérdésre keresi a választ, hogyan lehetne egy művészi alkotó folyamathoz hasonló élménnyé tenni azt, amikor ránézünk a valós vagy rejtett hibákra.

Dr. Déri János állatorvos, mikrobiológus, a hortobágyi Madárkórház és Madárpark igazgatója. 20 éve hozta létre az ország első madárkórházát Hortobágyon, ahol évente ma már több mint 2500 vadon élő madár gyógyul. Az alapítványukkal több száz önkéntes bevonásával országos madármentő hálózatot és regionális telephelyeket működtetnek. A hortobágyi Madármentő Kiállításon és az országot járva előadó és oktató körútjain azokra a madarakat fenyegető veszélyekre és megelőzésükre hívja fel a figyelmet, melyek az embert is veszélyeztetik. A viselkedés-kutatásban és életmódtanban szerzett tapasztalatai során arra a megállapításra jutott, hogy a természettől való elszakadás a kórházi környezetben a vadmadaraknál az emberek városiasodásához hasonló szociális változásokat okoz. Hogyan kezeljük ezt a madaraknál a kórházban, és mit tanulhatunk a természetben élőktől ennek elkerülésére? Ezen gondolatait osztja meg előadásában a Madárdoktor.

Dr. Herman Tünde szülész- nőgyógyász, endokrinológus. A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Asszisztált Reprodukciós Centrumában lombik kezeléseket végez. A legújabb tudományos eredményeket megismerve és felhasználva tudnak sikeresek lenni a meddő párok kezelésében, az infertilitás okának pontos, részletes feltárásával, mind a női, mind a férfi oldalon. Ő maga is egy hosszú meddő perióduson van túl, de mára már két kisgyermek boldog édesanyja. A legfontosabb feladatának érzi, hogy minél több nőnek segítsen anyává válni. Igazi “doppingszer” számára az, ha meghallja az új élet első szívdobbanásait.

Kónya Levente József többek között a Kuttya és az ÉL zenekarok gitáros-énekeseként vett részt Debrecen zenei életében. Kevesen tudják itt róla, hogy a zenét nem húros, hanem rézfúvós hangszeren, a trombitán kezdte. Zenei tagozatosként énekelt az általános iskolai kórusban, gimnazistaként a Kollégiumi Kántusban is. Tizenéves korától sokat utcazenélt, ebben a műfajban megszerezte a legrangosabb hazai elismerést: 2005-ben a veszprémi utcazenei fesztiválon megkapta a szakmai zsűri díját. Tagja volt több debreceni blues-zenekarnak, és dolgozott egyéb érdekes projektekben itt és Sepsiszentgyörgyön is.

Ebben az előadásában zajjal, csenddel és zenével kapcsolatos gondolatait hallhatjuk.

Kozák Tamás játékszoftver-fejlesztő. Diákévei óta érdeklődik a vizuális kommunikáció, az animáció, az interaktív művészetek és az ezekhez kapcsolódó munkafolyamatok szervezése iránt. Vállalkozóként több mint húsz éve egy játékszoftver-fejlesztő cég vezetője. Fő feladatai az üzletfejlesztés és a nemzetközi kapcsolatok ápolása. Előadásában az üzleti kapcsolatokban előforduló szándékos hátráltatásról, az inkorrektség kezeléséről oszt meg érdekes gondolatokat.

Pethő Bernadett haikuszerző, civilben angolnyelvoktató, NLP és kognitív viselkedésterápia szemléletű life coach. Diákkora óta érdeklődik a haiku műfaja iránt, különösen Fodor Ákos költészete volt meghatározó számára. 2016-ban egy amatőr íróközösségben próbálkozott meg először haikuírással, majd 2017-ben megjelent első haiku kötete „Szabadrepülés” címmel, 2020 végén pedig adventi haikuválogatása. 2018 óta rendszeresen publikálják verseit irodalmi portálokon. Saját költeményeit a csaknem 4000 olvasót érintő ’Haiku bonbon’ nevű oldalán közli. Az utóbbi években érdeklődése az íráson túl a haikuk személyiségformáló és terápiás hatásának vizsgálata felé is irányult, a haiku-terápiát a coaching tevékenységében is alkalmazza.

Előadásában azt szeretné megmutatni, hogy a haiku az olvasáson túl, milyen egyéb lehetőségeket kínál a modern kor embere számára.

Tisza Tibor sportvezető és tehetséggondozó. Gyerekként a labdarúgás volt a szenvedélye, és ez később a hivatásává vált. 15 éves sikeres profi sportolói pályafutása során megfordult külföldön és a magyar válogatottban is. A futballkarrier befejezése után egy tehetséggondozó szervezetet hozott létre, hogy hozzájáruljon egy új sportolói generáció felemelkedéséhez. Komplex szolgáltatást nyújt nemcsak a gyerekek számára, hanem azon szülők számára is, akik a legjobbat akarják adni a gyermeküknek.

Előadásában betekintést ad hitvallásába, megtudhatjuk, hogyan adnak olyan segítséget sportolóiknak, amivel közelebb kerülhetnek vágyaikhoz és eközben értékesebb emberekké is válhatnak.

Előadók 2012-2022