Előadóink 2023

Bodrogközi László informatikus, cégvezető, nemzetközi üzleti mentor és angyal befektető. 1998-tól a debreceni Neuron ügyvezetője. Többször választották be az IT Business TOP25 hazai üzletembere közé. Tanít a Debreceni Egyetem Informatikai Karán – Vállalati architektúrák tantárgyat. Közepes és nagyvállalatok fejlődését támogató stratégiák, folyamatok és informatikai rendszerek tervezése a fő területe, amivel szeret foglalkozni. E mellett kisvállalatokat mentorál, ahol segít olyan üzleti modelleket létrehozni, amelyek támogatják a gyors fejlődést. Folyamatosan gondolkodik, agyal, tervez, épít valamit. Két tinédzser lányával és Katival, a feleségével, Debrecenben élnek. Felesége társa abban is, hogy együtt építik azt a csapatot, amellyel sikerre vihetik a vállalkozásaikat. A másik nagy szenvedélye a repülés. 22 éve repül. Ő vezet a pilótaiskolát hajdúszoboszlói egyesületen belül.

Az életünk során számtalanszor választóvonalhoz kerülünk, ezek lehetnek olyanok, amelyeket az élet hoz és olyan is, amit mi generálunk magunknak. Ezek a választóvonalak meglephetnek bennünket és nem is lehet mindenre felkészülni. Arra viszont igen, hogy ilyen bekövetkezik. Ilyenkor kell a „B” terv. A „B” terv építés lehet tudatos úgy, hogy közben ne vonja el az energiát az „A” tervtől sem.

Dr. Dombi Mihály okleveles vidékfejlesztő agrármérnök, a gazdálkodás- és szervezéstudományok doktora. A Debreceni Egyetem kutatójaként a fenntarthatóság makrogazdasági feltételeit vizsgálja; környezeti, társadalmi és gazdasági szempontból is elfogadható jövő-forgatókönyveket épít fel. Ugyanakkor egyéni szinten is mindent megtesz az ügy érdekében, legyen szó akár szerepvállalásról a civil szférában, növényi alapú étrendről vagy aktív életmódról.

Az előttünk álló évek globális környezeti választóvonalat jelentenek. Ha most változtatunk az időszakos és hétköznapi döntéseinken, akkor még van esélyünk egy nem jobb, nem rosszabb, hanem más, de ugyanúgy élvezhető világot felépíteni. Ez a világ a mainál jóval “közösségibb” lesz. A gazdaságilag fejlett országokban, melyek közé hazánk is tartozik, a fenntarthatóság nem lemondások sorozata, hanem egy nagyon jó ajánlat egy élhetőbb, élménydúsabb, tartalmasabb életre vonatkozóan, de ehhez az kell, hogy minél többen elfogadják az “ajánlatot”.

Dr. Dúll Andrea Magdolna környezetpszichológus, az MTA doktora, a hazai környezetpszichológia megteremtője. Debrecenben született és az egyetem elvégzéséig ott is élt. Eleinte kriminálpszichológus akart lenni, a deviancia érdekelte, ám hamar rájött, hogy a mindennapi dolgok legalább olyan érdekesek, mint az átlagtól való eltérés. A környezetpszichológia is egy mindennapi helyzetből nőtt ki: egyszer egyetemi csoporttársaival a villamoson utazva azon viccelődtek, milyen jó lenne, ha az egyetemen olyan környezeti feltételek között lehetne vizsgázni, ahogy a hallgatók felkészülnek a vizsgára: zenét hallgatva, kávézgatva, heverve, fel-alá sétálgatva, vagy épp a villamoson még utoljára átfutva a tananyagot – vajon könnyebb-e emlékezni a tanultakra a vizsgára készülés körülményei között? A későbbiekben saját vizsgálatai rámutattak arra, hogy igen, a környezet szerepet játszik az emlékezésben, mi több, aktív közreműködő az egész életünk mederben tartásában. A választásainkban, a változásainkban az ember és az őt körülvevő fizikai környezetek együttműködő felek, együtt alkotnak egy szociofizikai egészet, még akkor is, ha ez jellemzően nem tudatosul. Dúll Andrea szerint élete legfontosabb kalandja ennek a nem tudatosuló kapcsolatnak folyamatos, egyre mélyülő megismerése.

Erdélyi Zsuzsanna gyermekkora óta jellemző az új utak keresése. A világ változásainak megfigyelése indította el a természettudományos megismerések irányába. Kilencedik osztályban diák kutatómunka keretében kezdett foglalkozni a csontpótlással és a CT 3D rekonstrukcióval. A csont-benövés mértékének meghatározása során, olyan új digitális technológiai eljárás kialakításán dolgozott, amely kiválthatja a költséges és hosszadalmas szövettani elemzéseket lerövidítheti a gyógyítás időtartamát, a betegek életminőségének gyorsabb javulásához vezethet és csökkentheti a társadalombiztosítási kiadásokat. Eredményeivel a 30. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató versenyen 3. helyezést ért el és a XX. KutDiák Tudományos Esszépályázat Orvosgenetikai szekciójában különdíjat kapott. 2021-től a Fiatal Tudósok Országos Szövetségének tagja, valamint 2022-től a Kutató Diákok Országos Szövetségének Élet és Környezettudományi tagozatvezető helyettese. Szívügye a közösségformálás, ezért tagja a Hajdú-Bihar megyei Diákönkormányzatok szövetségének és társelnöke iskolája diákönkormányzatának. Tudományos munkáját az orvosi képalkotó berendezések fejlesztésének irányában folytatja.

A változás mozgatórugója lehet egy egészen új, az eddigitől különböző jövő kialakításának. A kutatás szépségét az adja számára, hogy lehetőséget nyújt valami új létrehozására, ami korábban még másnak nem sikerült, és amitől többek, teljesebbek lehetünk nemcsak egyéni, de közösségi szinten is.

Gyöngyösi Nikolett: kritikus gondolkodó, elfogadható érzelmi intelligencia szinttel rendelkező, megoldás-orientált személy. Nehezen viseli a monotóniát, tárgyalási képessége megfelelő. HUMÁN erőforrás. - Valahogy így képzeli el a fejlécet egy önéletrajzon a jövő munkaerőpiacán. Niki közgazdászként végzett a Debreceni Egyetemen. Humán erőforrás tanácsadóként közel 6 éve dolgozik azon, hogy felépítse a hidat az ember és az ”álommeló” között, avagy megteremtse azt a bizonyos ”perfect match”-et. Községből fővárosba, kkv-tól multinacionális környezetbe költözött, nyomon követi a mesterséges intelligencia fejlődését, jelenlegi célja pedig, hogy eddig megszerzett tapasztalatára és tudására építve átadja karriere legfontosabb tanácsát: az önmegvalósítás nem utópia, most kell tennünk érte!

A munkaerőpiacot tekintve a történelem ismétli önmagát, ezt észre kell vennünk: a folyamatosan integrálódó újabb és újabb technológiák átformálják a piacot és a lehetőségeket, átképzéses kényszerhelyzet keletkezik a technológia-hódította területeken. Most az MI van soron, ami talán az eddigi legnagyobb térhódítással a legjelentősebb változásokat hordozza magában. Ezért is fontos, hogy megelőzve a munkaerőpiacról történő kényszer-lemorzsolódást, most gondolkozzunk el azon, hogy hol vagyunk és hova szeretnénk eljutni. Ő maga is akadályokkal kikövezett úton ment keresztül, amíg rálelt a saját helyére. Úgy gondolja, világunk és társadalmunk egésze az egyén önmegvalósításával tehető jobbá. Fő célja lett, hogy szemléletmódjának továbbadásával másokat is ráébresszen: a boldogság nem utópia.

Lenner Ádám tájgazdálkodási és természetvédelmi mérnök, természetpedagógus. Élt és szakmai tapasztalatot szerzett Angliában, majd az Egyesült Államokban. 2014 óta a Tiszatáj Közalapítvány menedzsere. Több zöld szervezetben is aktívan részt vesz. Alapítója a DEHÖK Környezetvédelmi Bizottságnak. Az évek során a természetet és az agráriumot népszerűsítő cikkei, általa szervezett eseményei már a százat is meghaladták. A Facebookon (Kobold-Goblin) és a Tiktokon (Kobold-Lak) bivalyaival több milliós nézettségű videók mellett több tízezres aktív közösséget épített fel, akikkel az offline világban is gyakran találkozik.

Harmóniában élni a természettel nem csak ajánlott, hanem lételemünk is. Részesei vagyunk a Földanya hálózatának, így szövetséget kell kötni a körülöttünk élő élővilággal. A zöld forradalmat nem a beszéd, hanem a cselekvés hozza el. A tájban élő ember nem bontja azt elemeire. Generációs tapasztalatai révén él együtt növénnyel, állattal, gombával egyaránt. Célja, hogy a rendszer egészségesen működjön, amiből nem csak szüretel, hanem viszonoz is. Ezt csak így lehet. Adni kell és akkor kapunk is. Ehhez pedig nem elég a egyén. Közösségben tud az emberi lélek egészségesen létezni és jó döntéseket hozni, így a kompromisszumkészség elengedhetetlen.

Majorosné Tóth Eleonóra fuvolaművész-tanár, gyermekkora óta körülöleli a művészet. Zenekedvelő és művelő családban nőtt fel. Zenei tehetsége hamar megnyilvánult, nem volt kérdés pályaválasztása sem. Tanuló évei alatt számos versenyen mérettette meg magát. Már egyetemi évei alatt tanított, koncertezett szimfonikus zenekarban, kamaraegyüttesekkel és szóló előadóként. Mindig magával ragadta az a tapasztalás, hogy az élő művészet milyen katartikus hatással van közönségre és előadóra egyaránt. Ennek az élménynek megélése motiválja mai napig tanári és előadói munkájában. Hisz abban, hogy a művészet befogadása, csak úgy, mint az alkotói tevékenységben való részvétel egyaránt táplálék és gyógyír az emberi léleknek.

Nemes Gábor a Good People Everywhere társalapító-CEO-ja jelenleg Londonban él, ahol korábban is vezetett vállalkozást, miután Katarban élt és dolgozott vezetőként. Az életre végtelen játékként tekint, ahol az a legfontosabb, hogy minden nappal jobbak legyünk, mint előző nap voltunk – illetve, hogy a lehető legtöbb embernek segíthessünk abban, hogy jobb életük lehessen. Rengeteget olvas, az erőszakmentességbe vetett hite miatt lett vegán, és őszintén úgy véli, hogy ez az állatok, az emberek és a Föld érdeke is. Korábban teljesen más típusú életet folytatott, viszont rájött, hogy élete akkor lehet boldog, ha céljai másoknak is hasznosak, és az életet elvek alapján éli. Legfontosabb elvei közzé tartozik, hogy mindig nyújtsunk többet, mint elvárható lenne; hogy törekedjünk arra, hogy minden velünk érintkező személy életéhez hozzárakjunk legalább egy kis pluszt; illetve, hogy akivel nem dolgoznánk együtt egész életünkben, azzal ne dolgozzunk egy napot se.

Őszintén hisz abban, hogy ez az emberiség eddigi legjobb időszaka, viszont még mindig rengeteg megoldandó feladat vár ránk. Ezek közül az egyik legfontosabb, hogy akarjuk a szépet, a jót, a pozitívat látni másokban és a világban is. Ezek viszont nem szabad, hogy üres frázisok legyenek, tennünk kell érte, hogy megtörténhessenek. Mivel az életünk nagy részét a munkánk tölti ki, ezért érdemes olyat választani, amely a legfontosabb igényeinket kielégíti és amellyel igazán nagy hatással lehetünk mások életére. Amennyiben nem találunk ilyet, akkor indíthatunk saját vállalkozást, amely ezeket megadhatja, és amelybe minden szereplőt hasonló célok és nézetek alapján vonunk be.

Piroska Tímea huszonhárom éve képez felnőtteket: kezdetben angoltanárként multinacionális cégek vezetőivel dolgozott a „megszólalási szorongás” legyőzéséért, majd komplex fejlesztési folyamatokban vett részt trénerként és coachként. A Nemzetközi Coaching Szövetség által minősített coach, jelenleg Angliában folytatja mesterképzésben pszichológiai tanulmányait. Több vállalkozást vezet, „civilben” pedig háromgyerekes édesanya (két zsivány, egy hercegnő). Előadásában arra keresi a választ, hogy miért tud változni valaki – más pedig miért nem, és vajon elegendő-e az akaraterő és kitartás ahhoz, hogy más mederbe tereljük az életünket.

A változás, változtatás nemcsak szükséges, de elengedhetetlen része az életnek, még akkor is, ha olykor ijesztő. A belső ellenállásaink, a biztonságra törekvés mellett mégis ott van a vágy, hogy ha már muszáj - akkor legalább sikeresen változzunk, változtassunk . Ahhoz szeretne praktikus eszközöket adni, hogy a változástól való félelmeinket felismerjük, megszelídítsük, és a változás szolgálatába állítsuk - mindezt úgy, hogy közben biztonságban érezzük magunkat.

Pistár Szilvia 13 éve értékesítőként dolgozó, egykori gátfutó, versenysportoló. Jelenleg szabadidejében sport mentáltrénerként dolgozik. Bár a versenysportról viszonylag korán a civil életre kellett váltania, a sport a mai napig központi szerepet tölt be életében. Szívügye a sport és az egészséges életmód népszerűsítése. Elkötelezetten hisz a sport nevelő, személyiség- és társadalomformáló erejében. Célul tűzte ki egy olyan közösség létrehozását, ahol a fizikai felkészültség mellett a sportolók mentális egészségét is kulcsfontosságúnak tartják és támogatják. Előadásában is ennek a területnek a fontosságáról beszél, rámutatva a sport mentális erejére, illetve a versenysportról civil életre való átállás nehézségeire és kihívásaira.

Rácz Gréta, biológus, a Green Drops Farm Kft. ügyvezetője és társtulajdonosa. A cég alternatív, talaj nélküli növénytermesztő berendezéseket és technológiát fejleszt, amellyel célja, hogy az otthoni és ipari méretekben gondolkodó növénytermesztők, hobbikertészek is lehetőséget kapjanak a korlátok nélküli növénytermesztésre. Ő maga 10 éve foglalkozok talaj nélküli növénytermesztéssel, de nagyszülei által volt szerencséje megismerni a hagyományos szabadföldi termesztést is. Így mind a talajban történő, mind a talaj nélküli termesztésről szívesen megosztja tapasztalatait.

A környezeti körülmények nagyban meghatározzák és befolyásolják a növénytermesztési lehetőségeinket. A jelenlegi időjárásváltozás, vízhiány és a talaj minőségi romlása miatt kialakuló élelmiszer-ellátási gondokra szeretne tippeket adni lelkes kezdőknek és tapasztalt növénytermelőknek. Mit tehet a 21. század embere, milyen alternatív otthoni és ipari méretű növénytermesztési lehetőségek vannak?

dr. Zelizi Stefánia jogi diplomáját a Debreceni Egyetemen szerezte, ám a végső igazságot most már nem a paragrafusok, hanem a csillagok között keresi. Life Coachként és asztrológusként segíti a hozzá fordulókat abban, hogy a tudatalatti térképüket (születési képletüket) feltárva hozzáférjenek a bennük működő mintázatokhoz, személyiségrészekhez, s így jobban rálássanak önmagukra. Küldetésének tekinti azt, hogy hidat képezzen a racionális és spirituális nézőpontok között, és ne a különbségeket, hanem a közös metszeteket erősítse. Hisz abban, hogy a tudomány és a spiritualitás közötti választóvonal halványításához hozzá tud járulni az asztrológia, ami amellett, hogy számos tudományterülettel érintkezik (mint például a pszichológia, kvantumfizika, epigenetika), egy olyan világképet tud nyújtani, mely elvezet az emberi sors és a szabad akarat kapcsolatának megértéséhez.

Az asztrológia komplex rendszere olyan mélységig tudja vizsgálni az egyéni és kollektív folyamatokat, ami az egyik leghatásosabb önismereti eszközzé teszi napjainkban. Miután eloszlanak a közbeszédben forgó tévhitek, egyszerre megmutatkozik ennek az ősi szimbólumrendszernek a valódi arca és mélysége, ami szélesebb körben elterjedve megkönnyítené a mai bizonytalan világban való eligazodást.

Zombori Dénes családapa, közgazdász, HR szakember, a hosszú távú gondolkodás híve. Polgáron nőtt fel, gyerekként nemzetközi szinten is eredményesen karatézott, egyetemistaként költözött Debrecenbe. Dolgozott több iparágban, épített több helyi közösséget, és jelenleg a Shoprenter, Magyarország vezető ekereskedelmi platformjának a HR vezetője. 2021-ben az Év Fiatal HR Vezetője elismerésben részesült.

Olykor az ember életében vannak nagy fordulópontok. Dénes számára eddig 2 ilyen volt. Az első rögtön születéskor, amikor megállapították, hogy egyik veséje sem működik megfelelően. A másik fordulópont 17 évesen jött, amikor vesetranszplantált lett. Előadásával szeretné felhívni a figyelmet a szervátültetésekre, miközben a családalapításig, szakmai és sportsikerekkel kikövezett útjának tanulságait osztja meg.

Előadók 2012-2024