Előadóink 2021

Balogh Dóra divattervező számára a kreatív alkotás folyamata és elmélete hobbi és hivatás is egyben. Tanulmányait a Moholy-Nagy László Művészeti Egyetemen végezte. A WEALL ruházati márkát 2017-ben alapította. Az anyaság és a vállalkozó lét mellett a Kós Károly Művészeti Szakgimnáziumban divat- és stílustervező művésztanár. A Debreceni Egyetem PhD hallgatójaként divatelméleti kutatást folytat, a CSAK Design vásár szervező tagja.

Előadásában a tervezői magatartást, a designer márkák működésében tapasztalható kommunikációs sokszínűséget vizsgálja. A divat számára a tervezői szemlélet átadásának platformja, a közösségi szemléletformálás eszköze, melyben a tervezői gondolkodás és az élményalapú tanulás szintézisére törekszik.

Dr. Bán Zsuzsanna ügyvéd, ingatlanforgalmi szakjogász, közgazdász, aki otthonosan mozog a gazdasági jog területén. A jog komoly világát kreatív alkotással és ötleteléssel igyekszik kompenzálni, így többek között szervezett már privát diplomaosztót, írt és koreografált színdarabot és szervezett esküvői meglepetés produkciót is. Nemrég kísérletbe kezdett és a jog területére is becsempészte a kreativitását. Azt szeretné, hogy a jog mint segítő barát legyen jelen mindenki életében. Arra keresi a választ, hogy a mumusból hogyan formálhatunk segítő társat.

Bodrogközi László programozó matematikus, cégvezető. 22 éve épít vállalkozásokat. Startup mentorként és befektetőként is tevékenykedik, az utóbbi 7 évben aktívan használja az üzleti pszichológiát. Az elmúlt években öt alkalommal választották be a IT Business TOP25 IT menedzsere közé. Szabadidejében vitorlázórepülő. Cége, a Neuron szoftverfejlesztéssel foglalkozik, rendszereiket használják a UPC/Vodafone és az HBO előfizetői is. A Neuron innovatív megoldásaival 2018-ban elnyerte az év Széchenyi vállalkozása fődíját. Munkája során azt tapasztalja, hogy Magyarország hatalmas tartalékkal rendelkezik, azonban a potenciál egy része bizonyosan elvész a halogatás és az önbizalomhiány miatt.

Előadásában megosztja velünk, szerinte hogyan kerülhető el a halogatásból adódó veszteség.

Dr. Déri János állatorvos, mikrobiológus, a hortobágyi Madárkórház és Madárpark igazgatója. 20 éve hozta létre az ország első madárkórházát Hortobágyon, ahol évente ma már több mint 2500 vadon élő madár gyógyul. Az alapítványukkal több száz önkéntes bevonásával országos madármentő hálózatot és regionális telephelyeket működtetnek. A hortobágyi Madármentő Kiállításon és az országot járva előadó és oktató körútjain azokra a madarakat fenyegető veszélyekre és megelőzésükre hívja fel a figyelmet, melyek az embert is veszélyeztetik. A viselkedés-kutatásban és életmódtanban szerzett tapasztalatai során arra a megállapításra jutott, hogy a természettől való elszakadás a kórházi környezetben a vadmadaraknál az emberek városiasodásához hasonló szociális változásokat okoz. Hogyan kezeljük ezt a madaraknál a kórházban, és mit tanulhatunk a természetben élőktől ennek elkerülésére? Ezen gondolatait osztja meg előadásában a Madárdoktor.

Dr. Herman Tünde szülész- nőgyógyász, endokrinológus. A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Asszisztált Reprodukciós Centrumában lombik kezeléseket végez. Ő maga is egy hosszú meddő perióduson van túl, de mára már két kisgyermek boldog édesanyja. A legfontosabb feladatának érzi, hogy minél több nőnek segítsen anyává válni. Igazi “doppingszer” számára az, ha meghallja az új élet első szívdobbanásait.

Kozák Tamás játékszoftver-fejlesztő. Diákévei óta érdeklődik a vizuális kommunikáció, az animáció, az interaktív művészetek és az ezekhez kapcsolódó munkafolyamatok szervezése iránt. Vállalkozóként több mint húsz éve egy játékszoftver-fejlesztő cég vezetője. Fő feladatai az üzletfejlesztés és a nemzetközi kapcsolatok ápolása. Előadásában az üzleti kapcsolatokban előforduló szándékos hátráltatásról, az inkorrektség kezeléséről oszt meg érdekes gondolatokat.

Paál Béla gépészmérnök, minőségügyi szakmérnök és szakács. Friss diplomásként gyógyszergyártó cégnél kezdett, majd egy multinacionális cégnél dolgozott vezetői pozícióban. Egy családon belüli egészségügyi probléma nagy változást hozott az életében. Ez életmódváltást jelentett, főleg a konyhában. Hobbiként kezdett főzni, majd sok-sok szakmai és vállalkozói önképzés következett. A főzés iránti szenvedélyének köszönhetően ma már a feleségével együtt vegán éttermet működtetnek a cívisvárosban. Elkötelezett csapatával a minőségi, egészséges étkezést hivatottak szolgálni. Hisz benne, hogy a mindennapi növényi étkezés olyan pluszt jelent az emberi szervezet számára, ami nagy segítségünkre van a napi akadályok leküzdésében. Az egészség védelme mellett a növényi étkezés környezetvédelmi szerepét is fontosnak tartja.

Pethő Bernadett haikuszerző, civilben angolnyelvoktató, fordító. Diákévei óta érdeklődik a haiku műfaja iránt, különösen Fodor Ákos költészete volt meghatározó számára. 2016-ban próbálkozott meg először haikuírással, 2017-ben jelent meg első haikukötete „Szabadrepülés” címmel, azóta is rendszeresen publikálják verseit különböző irodalmi portálokon. Saját költeményeit ’Haiku bonbon’ című oldalán közli, angol nyelven született alkotásait pedig a ’PD Haiku’ oldal mutatja be. 2020 januártól a debreceni Haiku Műhely egyik alapító tagja és vezetője. Az utóbbi években ugyanis érdeklődése az íráson túl a haikuk személyiségformáló és terápiás hatásának vizsgálata felé is irányult.

Előadásában azt szeretné megmutatni, milyen lehetőségeket kínál a haiku, ez az ősi és apró költészeti egység, a modern kor embere számára.

Tisza Tibor sportvezető és tehetséggondozó. Gyerekként a labdarúgás volt a szenvedélye, és ez később a hivatásává vált. 15 éves sikeres profi sportolói pályafutása során megfordult külföldön és a magyar válogatottban is. A futballkarrier befejezése után egy tehetséggondozó szervezetet hozott létre, hogy hozzájáruljon egy új sportolói generáció felemelkedéséhez. Komplex szolgáltatást nyújt nemcsak a gyerekek számára, hanem azon szülők számára is, akik a legjobbat akarják adni a gyermeküknek.

Előadásában betekintést ad hitvallásába, megtudhatjuk, hogyan adnak olyan segítséget sportolóiknak, amivel közelebb kerülhetnek vágyaikhoz és eközben értékesebb emberekké is válhatnak.

Előadók 2012-2021