Előadóink 2017

Balogh Mariann love branding-építő, célcsoport-profilozó, boldogságmentor, blogger, hosszútáv futó, az utazás szerelmese. Igazi lázadó, egész életét meghatározta mérhetetlen szabadságvágya és öntörvényűsége. Alkalmazottként érezte először azt, hogy ő maga szeretne rendelkezni idejével és azokkal akar együtt dolgozni, akikkel igazi csapatban, mastermindban tud alkotni. Digitális nomádként minden helyzetben keresi a megújulás, innováció lehetőségét, azt az egyensúlyi állapotot, ahol a résztvevők magukat jól érezve, tudásuk legjavát adva tudnak érvényesülni. Hisz abban, hogy a fejlődés és visszaadás folytonossága hozza ki belőlünk mindazt, amiért megszülettünk.

Előadásában azt szeretné megmutatni, hogyan lépjünk ki bátran a mókuskerékből, hogyan kapcsoljunk össze látszólag össze nem illő dolgokat ahhoz, hogy igazán kreatívak tudjunk lenni - s hogyan találjuk meg ezáltal azt a tevékenységet, ami valóban az életutunk lehet.

Borics Péter 19 éves diák, aki tanulmányai mellett rengeteg időt fordít más területeken való céljai elérésére is. Több mint tíz éve játszik gitáron, emellett atletizál, rajzol és videókat készít. Zenekara mellett már van több egyéni gitárfeldolgozása is, melyek a youtube-csatorna révén határokon át szólnak.

Előadásában elmondja, milyen tapasztalatokkal lett gazdagabb az utóbbi években, milyen folyamat során juthat el valaki oda, amikor ő maga elégedett, és zenésztársai is elismerik teljesítményét. Ezentúl saját önkritikája által képes tovább fejlődni és eljutni egy még magasabb szintre.

Dankó Ferenc diplomás középiskolai nyelvtanár, akit másfelé fordított az élet. A Zhineng Chikung Önfejlesztő Iskola alapítója és vezetője, okleveles természetgyógyász, emellett Eskrima (Fülöp-szigeteki harcművészet és önvédelem) mester 5. dan, Kelet-európai főinstruktor, a Magyarországi Doce Pares Eskrima Szervezet alapítója és elnöke, 2x Európa Bajnok, 7x Világbajnok.

Még a gimnáziumban, 16 éves korában kezdett el foglalkozni Chikunggal és harcművészetekkel. Minden évben kínai és Fülöp-szigeteki nagymestereket hív hazánkba, de ő maga is számos alkalommal utazik továbbképzésekre az adott országokba. 2014-ben, elsőként Európában hazánkban, Debrecenben rendezte meg az Eskrima Világbajnokságot. Vezetésével a Magyar Eskrima Válogatott a legeredményesebb európai csapat. Az általa tanított Zhineng Chikung módszerek segítségével sokan tették jobbá életüket, sőt komoly betegségekből voltak képesek meggyógyulni. Előadásából egy olyan új utat ismerünk meg, amely megmutatja, hogyan lehet a valós, babonáktól mentes energetikai világot beépíteni saját énképünkbe.

Ecsedi Boglárka 15 éves, önmagát és a saját útját keresi a változáson, a fejlődésen, az innováción és az alkotáson keresztül. Két nagy szenvedélye a festészet és a robotika, ami nem egy megszokott párosítás. Kiskora óta számos versenyen vett részt és ért el kiemelkedő eredményeket. Festményei és alkotásai számos kiállításon részt vettek már Debrecenben, Hajdúböszörményben és szerte az országban. 2016-ban beválogatták a Magyar Templeton Programba. Mindig is egyedi és öntörvényű, sosem állt be a sorba. A végtelen kreativitás, a gondolatainak szabadsága és az ésszerű logika lényének fontos részét alkotják, amelyek együtt segítik őt döntéseiben és abban, hogy megtalálja önmagát. Az alkotás része a mindennapjainak és most felfedezte, hogy miért is olyan fontos és hogy valójában ez a tevékenység mi mindent összeköt.

Előadásában az életről és az alkotás kapcsolatáról mesél, amely saját látásmódját és filozófiáját tükrözi. Megmutatja, hogyan legyünk pillangók ezen a Földön, ahol a fejlődés és a változás az alkotás kulcsa.

Horváth József biológus, molekuláris genetikus. Egy karcagi cigánytelepről indulva küzdötte fel magát a doktori képzésig. Fő kutatási területe a szájüregi rák korai diagnózisa nyál alapú biomarker-kutatással. Többszörösen díjazott példakép (Aranypánt díj, Gergely Alexandra Emlékdíj, Bihartordai Romákért Jószolgálati Díj). Kutatásai mellett nagy hangsúlyt fektet a hátrányos helyzetű emberek segítésére: sok helyen dolgozik önkéntesként, viszonozva azt a sok jót, amit ő kapott már élete során. Szintén önkéntes alapon ad felvilágosítást az őt megkereső rákos pácienseknek magáról a betegségről és a lehetőségekről. Számtalan helyen tartott és tart is különböző motivációs előadásokat hátrányos helyzetű, főként cigány származású fiataloknak: nagy hangsúlyt fektetve a tanulás fontosságára.

Előadásában azt szeretné megmutatni, hogy kitartó küzdelemmel és együttműködéssel hogyan lehet hátrányból előnyt kovácsolni és hogyan lehet egy álmot valóra váltani. Mottója: „Ha már egy ember életét meg tudom menteni, megérte élnem!”

Jantyik Zsolt jelenleg a Debreceni Művelődési Központ vezetője. A közösségi művelődés elkötelezett híve. Kollégáival Makovecz Imre és Beke Pál, a 70’ években elkezdett, közösségfejlesztési módszerének továbbgondolásával, gyakorlati megvalósításával szakmája megújításán dolgozik. Több mint 30 éve zenél. A debreceni alapítású PG csoport énekes frontembereként bejárta a világot. Dalszövegíró, zeneszerző. Dalaiból, szövegeiből „Világvége - szerelem” címmel Vidnyánszky Attila rendezett darabot, ebben az évben Fekete Péter rendezésében mutatták be a „Petőfi Sándor: János vitéz” ihlette „Ezüstbojtár” c. alkotását. 96’ óta szövegeket írt és ír többek között a Bikini zenekarnak, Vincze Lillának, Varga Miklósnak. Sokszor kérdezik meg tőle, hogy ezt a sok területet lehet-e együtt végezni? Válasza: „Lehet, ha civilként, választott önkormányzati vezetőként, szakemberként és alkotóként is ugyanaz a cél: Saját közösségeink megerősítése.”

Előadásában a közösségek szerepére hívja fel a figyelmet.

Nagy Barna stratégiai tervező, a kisvállalati márkaépítés nagy szószólója. A Kreatív Vonalak Kft. társalapítója és 15 éve vezetője. Egyetemi oktató, szakmai konferenciák rendszeres előadója. Csapatával végzett munkásságát számos szakmai elismerés fémjelzi, többek között 24 „Év honlapja” elismerés birtokosai (az elmúlt két év legelismertebb tervezői), nyolcszoros “Marketing Gyémánt” díjasok, valamint ötszörös Pakk csomagolásdizájn-díjasok, közte egy „Év csomagolása” elismeréssel. Debrecenből indulva 8 ország több mint 98 városába terveztek már.

Barnát az a kérdés foglalkoztatja, hogy egy ember hogyan lehet képes felépíteni egy sikeres márkát. Honnan jöhet az inspiráció hozzá, hogyan érheti el a fordulópontot és miből nyeri az akaraterejét a felmerülő akadályok leküzdéséhez? Ösztönös képességek kellenek hozzá, vagy ez megtanulható? Egyáltalán: mennyire múlik a siker egyetlen emberen? Előadásában ezen a területen szerzett tapasztalatait osztja meg velünk, ami nem csak cégvezetőknek lesz tanulságos.

Simon Renáta négyéves kora óta táncol, tíz éve pedig hivatalosan is "táncművész". Volt hazai és külföldi társulatok megbecsült tagja, később pedig mint szabadúszó vendégművész dolgozott/dolgozik.

A legtöbbet a táncon keresztül tanult. Mit jelent a küzdés, hogy lehet kifejezni önmagát, milyen a nonverbális kommunikáció, mit jelent a kihívás. Renáta szerint az élet értelme a fejlődés, amit a folyamatos kihívás biztosít. Már gyerekkorában találkozott azokkal a nehézségekkel, amik előrébb vitték a táncos ranglétrán. Hamar megtanulta, hogy ha nem előre halad akkor csak hátra. Sohasincs olyan, hogy csak egyhelyben toporgunk. A belső meggyőződés elengedhetetlen ahhoz, hogy ez a belső tűz, ami hajt minket, ki ne aludjon a rögös utunkon, a sok kihívás/nehézség a kedvünket ne szegje.

Szomora Alexandra Londonban, a biztonságtechnika világában dolgozik, és mellette saját vállalkozását tervezgeti, amely arra keresi a választ, hogyan fejleszthetjük önmagunkat a mindennap fogyasztott internetes tartalmakkal és egy kis technológiai segítséggel, ami nem preferenciákhoz igazodik, hanem a jövőbeli ideál képünkhöz. Hosszú és kacskaringós út vezette idáig. Kíváncsi természete új országokba, új kultúrákba sodorta. 2007-ben, nőként elsőként nyert el egy ösztöndíjat a MIT-val együttműködésben Dél-Koreába, hogy ott 15 ország képviselőjével együtt tanuljon, majd dolgozzon.

Előadásában arról beszél, hogy ne féljünk az újtól, maradjunk kíváncsiak és nyitottak, mert csak így érthetünk meg másokat.

Trócsányi Zoltán a természetet tisztelő ember, akinek meggyőződése, hogy a társadalom igazi törvényeit sem az ember alkotja, hanem azok tőlünk függetlenül léteznek. "Dolgunk az, hogy keressük, felismerjük és alkalmazzuk a tőlünk függetlenül létező törvényeket." Szakmája szerint az elemi részecskék és a közöttük ható alapvető erők jelenségeit kutató fizikus, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, valamint a Debreceni Egyetem Fizikai Intézetének egyetemi tanára. Nagy számú kutatási szakcikk mellett két egyetemi tankönyvet írt, továbbá számos ismeretterjesztő előadás és mű rendszeres szerzője. Vendégkutatóként eljutott a világ sok pontjára, de mindig hazatért, és meggyőződésévé vált, hogy ritka a Földön az olyan könnyen élhető környezet, mint Debrecen. Életszemléletét tükrözi hobbija, a tájékozódási futás: a környezettel harmóniában élve, a tényeket elfogadva lehet a legkönnyebben pályánkat befutni.

Előadásában valódi környezetünk mennyiségi megtapasztalásának fontosságáról és hasznosságáról fogja hallgatóságát meggyőzni.

Belépés

Elfelejtett jelszó