Előadóink 2017

Trócsányi Zoltán

Trócsányi Zoltán a természetet tisztelő ember, akinek meggyőződése, hogy a társadalom igazi törvényeit sem az ember alkotja, hanem azok tőlünk függetlenül léteznek. "Dolgunk az, hogy keressük, felismerjük és alkalmazzuk a tőlünk függetlenül létező törvényeket." Szakmája szerint az elemi részecskék és a közöttük ható alapvető erők jelenségeit kutató fizikus, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, valamint a Debreceni Egyetem Fizikai Intézetének egyetemi tanára. Nagy számú kutatási szakcikk mellett két egyetemi tankönyvet írt, továbbá számos ismeretterjesztő előadás és mű rendszeres szerzője. Vendégkutatóként eljutott a világ sok pontjára, de mindig hazatért, és meggyőződésévé vált, hogy ritka a Földön az olyan könnyen élhető környezet, mint Debrecen. Életszemléletét tükrözi hobbija, a tájékozódási futás: a környezettel harmóniában élve, a tényeket elfogadva lehet a legkönnyebben pályánkat befutni.

Előadásában valódi környezetünk mennyiségi megtapasztalásának fontosságáról és hasznosságáról fogja hallgatóságát meggyőzni.

Egyszerű, szép - és igaz

Trócsányi Zoltán előadását Egyszerű, szép - és igaz címmel 2017. október 14-én, 18:20-kor hallhattad Debrecenben, a Víg Kamaraszínházban.

tudomány fizika

Előadók 2012-2024