TEDx - Irota - Társadalmi vállalkozás

Bálint Márta & Katonáné Kovács Judit, 2016. augusztus 23., 20:00

Amikor a TEDx szervezőjéről, és a TEDx-en 2016 őszén előadó hölgyről kiderül, hogy hasonló érdeklődésüknek köszönhetően ugyanott kötnek ki: nevezetesen Irotán, Miskolctól északra a társadalmi felelősségvállalásról szóló nyári egyetemen, akkor látszik, hogy van még egy közös pont az életükben.

Juditot a téma iránti elkötelezettsége vezeti, hogy majd a Debreceni Egyetemen is elérhetővé tegye ezt a tantárgyat az egyetemisták számára. Mártinak pedig hivatása a társadalmi vállalkozás, saját ötletével, a CoGoodwill-al.

És, hogy mi is történik egy ilyen nyári egyetemen?

Ha kíváncsi vagy rá, és szeretnéd tudni, hogy mi milyen üzenetről gondoljuk azt, hogy érdemes terjeszteni egy nyári egyetemről, akkor olvasd el ezt a közös blog bejegyzésünket.

(A helyről)

Irota egy 68 fős község, Borsod-Abaúj-Zemplén megye egyik legkisebb települése, zsáktelepülés, melyet döntően idősek laknak. Az Országos Kéktúra Útvonala áthalad a településen. A főszervező, G. Fekete Éva, Miskolci Egyetem oktatójának választása azért erre a kis településre esett, mert a kisfalvak fejlesztése szívügye. Ez volt a 7. nyári egyetem, amit itt szervezett meg. Neki is köszönhető, hogy Irota nemcsak egy település, hanem mesefalu is telis-tele magyar népmesék mesefiguráival. Találkoztál már olyan mesekönyvvel, ami olyan magas, mint te? Vagy voltál már sárkány?

(Téma)

Éva azt keresi, hogy a társadalmi vállalkozás, mint új forma hogyan tud segíteni a közösségi gazdálkodás, kistérségek fejlesztésében. Milyen haszna lehet ebből a társadalomnak, a településnek? A téma iránti elhivatottságának köszönhetően nekünk is megadatott, hogy megismerhettük ezt a kis települést több társával együtt a Cserehátban. Te mennyire ismered a kistelepüléseinket?

Azért az egy nagy kérdés, hogy a kistérség fejlesztését mennyire nehezíti a humán erőforrás hiánya. Amikor a magyar tanár tanítja a kémiát, és 47 falura jut 3 háziorvos, amikor van olyan falu, ahol a lakosság 90 százaléka roma, látható, hogy a helyzet egyáltalán nem egyszerű. Ugyanakkor így is találunk olyan fiatalt, aki az egyetem elvégzése után, mégis itt képzeli el a jövőjét, földrajzosként most a mezőgazdaságban dolgozik, és a saját méhészetének mézét kínálja nekünk.

Mi is a társadalmi vállalkozás?

Olyan társadalmi értékteremtésre kell gondolni, amely minden érintettet gazdagít. Sok típusa van. Van, amelyiknek a vállalkozói oldala erősebb; van, ahol a társadalmi oldal, de a társadalmi értékteremtés közös. Az Ashoka meghatározása szerint, a társadalmi vállalkozók olyan egyének, akik rendszereket megváltoztató megoldásokat javasolnak a világ legsürgetőbb társadalmi problémáira

A nyári egyetem programjáról

A nyári egyetem témája a társadalmi vállalkozások köré fonódott, amelyben alkalmunk nyílt különböző kezdeményezésekkel megismerkedni az országban és a térségben. A délutáni előadások mellett, a délelőtti terepmunka lehetőséget adott jól szemügyre venni egyes kezdeményezéseket.

Mártinak abban a szerencsében volt részre, hogy átfogó képet kapott a Csereháton lezajlott fejlesztésekről, továbbá lehetősége volt a helyi lakosokkal is beszélgetésbe elegyedni, és személyes történeteken keresztül megismerni Irota múltját, és jelenét. Külön öröm volt számára, amikor olyan idős asszonyokkal beszélgethetett, akik már egy egész emberöltőt megéltek ezen a vidéken és ismerték annak minden csücskét, és sajátosságát. Tőlük tudtuk meg, hogy e kis létszámú településen, ahol nincs bolt, a falu gondnoka gondoskodik a bevásárlásról, miután mindenki felírja, hogy mire van szüksége. Így tesz minden héten Erzsike néni (82 éves) és Ida néni is (65 éves). A ház körüli férfimunkákat fiaikra tudják bízni. Kertjükben zöldséget, gyümölcsöt termesztenek, és házi állatot tartanak.

Közösség

Mivel a társadalmi vállalkozás a szektorok összefogásáról szól, felemelő volt látni, hogy ez az ottani közösségre is jellemző volt, hiszen ugyan az ország különböző részéiről érkeztünk, mégis ugyanaz vezetett minket: érezzük ennek felelősségét, hogy a jelen és a jövő, mennyire tőlünk függ, és mennyi mindent tehetünk mi magunk a mindennapokban. Az a kedvesség és figyelem, ami körülvett minket; azok a finom ételek, és házias ízek, amiket Marika néninek köszönhettük és az, hogy senkinek nem kellett mondani, hogy segítsen az elpakolásnál, terítésnél, azzal az érzéssel töltött el minket, hogy jó helyen, jó társaságban vagyunk. Ez a különleges érzés, az a sok beszélgetés, és egymás megismerése új és új utakat nyitott meg, még több tudást felhalmozva.

Ezért gondoljuk azt, hogy a beszélgetés fontosságát ki kell hangsúlyoznunk, hiszen ez vezet el minket a másik megismeréséhez, és ezáltal önmagunk megismeréséhez is. Emiatt érdemes szétnézni, s új helyeket felfedezni, s ezzel új tapasztalatokra szert tenni. Mi is azt gondoltuk, hogy ismerjük az országot, de most egy olyan szegletét láttuk, és olyan aspektusból, amelyre mi magunk sem számítottunk. Akármennyire reménytelennek látszik a helyzet, akármennyire kétségbeejtő tényekkel találkoztunk, hisszük, hogy ha mi magunk teszünk és igyekszünk a mi kis környezetünkben jót tenni, az előbb-utóbb a nagy egészre hatással lesz, de ehhez előbb tenni kell. Mindenkinek a sajátjában. Mert ha ott változtatunk, akkor máshol is tudunk. Egyéni és vállalkozói szinten is ott van, hogy ott tegyük a dolgunkat, ahol lehet; ahol változtatni tudunk. Még ha Irota egészén nem is tudunk változtatni, ott van Erzsike néni, Ida néni, és Marika néni, ottlétünkkel, beszélgetéseinkkel már is adtunk nekik valamit!

Ha ezek után Te is szeretnél velünk, vagy másokkal beszélgetni, gyere el TEDx október 15-ei rendezvényére Debrecenbe!

Bálint Márta & Katonáné Kovács Judit