Blog

Bálint Márta & Katonáné Kovács Judit

Katonáné Kovács Judit

Katonáné Kovács Judit

Katonáné Kovács Judit

Katonáné Kovács Judit

Katonáné Kovács Judit

Katonáné Kovács Judit

TEDx - Irota - Társadalmi vállalkozás

Bálint Márta & Katonáné Kovács Judit, 2016. augusztus 23., 20:00

Amikor a TEDx szervezőjéről, és a TEDx-en 2016 őszén előadó hölgyről kiderül, hogy hasonló érdeklődésüknek köszönhetően ugyanott kötnek ki: nevezetesen Irotán, Miskolctól északra a társadalmi felelősségvállalásról szóló nyári egyetemen, akkor látszik, hogy van még egy közös pont az életükben.

Juditot a téma iránti elkötelezettsége vezeti, hogy majd a Debreceni Egyetemen is elérhetővé tegye ezt a tantárgyat az egyetemisták számára. Mártinak pedig hivatása a társadalmi vállalkozás, saját ötletével, a CoGoodwill-al.

És, hogy mi is történik egy ilyen nyári egyetemen?

Ha kíváncsi vagy rá, és szeretnéd tudni, hogy mi milyen üzenetről gondoljuk azt, hogy érdemes terjeszteni egy nyári egyetemről, akkor olvasd el ezt a közös blog bejegyzésünket.

(A helyről)

Irota egy 68 fős község, Borsod-Abaúj-Zemplén megye egyik legkisebb települése, zsáktelepülés, melyet döntően idősek laknak. Az Országos Kéktúra Útvonala áthalad a településen. A főszervező, G. Fekete Éva, Miskolci Egyetem oktatójának választása azért erre a kis településre esett, mert a kisfalvak fejlesztése szívügye. Ez volt a 7. nyári egyetem, amit itt szervezett meg. Neki is köszönhető, hogy Irota nemcsak egy település, hanem mesefalu is telis-tele magyar népmesék mesefiguráival. Találkoztál már olyan mesekönyvvel, ami olyan magas, mint te? Vagy voltál már sárkány?

(Téma)

Éva azt keresi, hogy a társadalmi vállalkozás, mint új forma hogyan tud segíteni a közösségi gazdálkodás, kistérségek fejlesztésében. Milyen haszna lehet ebből a társadalomnak, a településnek? A téma iránti elhivatottságának köszönhetően nekünk is megadatott, hogy megismerhettük ezt a kis települést több társával együtt a Cserehátban. Te mennyire ismered a kistelepüléseinket?

Azért az egy nagy kérdés, hogy a kistérség fejlesztését mennyire nehezíti a humán erőforrás hiánya. Amikor a magyar tanár tanítja a kémiát, és 47 falura jut 3 háziorvos, amikor van olyan falu, ahol a lakosság 90 százaléka roma, látható, hogy a helyzet egyáltalán nem egyszerű. Ugyanakkor így is találunk olyan fiatalt, aki az egyetem elvégzése után, mégis itt képzeli el a jövőjét, földrajzosként most a mezőgazdaságban dolgozik, és a saját méhészetének mézét kínálja nekünk.

Mi is a társadalmi vállalkozás?

Olyan társadalmi értékteremtésre kell gondolni, amely minden érintettet gazdagít. Sok típusa van. Van, amelyiknek a vállalkozói oldala erősebb; van, ahol a társadalmi oldal, de a társadalmi értékteremtés közös. Az Ashoka meghatározása szerint, a társadalmi vállalkozók olyan egyének, akik rendszereket megváltoztató megoldásokat javasolnak a világ legsürgetőbb társadalmi problémáira

A nyári egyetem programjáról

A nyári egyetem témája a társadalmi vállalkozások köré fonódott, amelyben alkalmunk nyílt különböző kezdeményezésekkel megismerkedni az országban és a térségben. A délutáni előadások mellett, a délelőtti terepmunka lehetőséget adott jól szemügyre venni egyes kezdeményezéseket.

Mártinak abban a szerencsében volt részre, hogy átfogó képet kapott a Csereháton lezajlott fejlesztésekről, továbbá lehetősége volt a helyi lakosokkal is beszélgetésbe elegyedni, és személyes történeteken keresztül megismerni Irota múltját, és jelenét. Külön öröm volt számára, amikor olyan idős asszonyokkal beszélgethetett, akik már egy egész emberöltőt megéltek ezen a vidéken és ismerték annak minden csücskét, és sajátosságát. Tőlük tudtuk meg, hogy e kis létszámú településen, ahol nincs bolt, a falu gondnoka gondoskodik a bevásárlásról, miután mindenki felírja, hogy mire van szüksége. Így tesz minden héten Erzsike néni (82 éves) és Ida néni is (65 éves). A ház körüli férfimunkákat fiaikra tudják bízni. Kertjükben zöldséget, gyümölcsöt termesztenek, és házi állatot tartanak.

Közösség

Mivel a társadalmi vállalkozás a szektorok összefogásáról szól, felemelő volt látni, hogy ez az ottani közösségre is jellemző volt, hiszen ugyan az ország különböző részéiről érkeztünk, mégis ugyanaz vezetett minket: érezzük ennek felelősségét, hogy a jelen és a jövő, mennyire tőlünk függ, és mennyi mindent tehetünk mi magunk a mindennapokban. Az a kedvesség és figyelem, ami körülvett minket; azok a finom ételek, és házias ízek, amiket Marika néninek köszönhettük és az, hogy senkinek nem kellett mondani, hogy segítsen az elpakolásnál, terítésnél, azzal az érzéssel töltött el minket, hogy jó helyen, jó társaságban vagyunk. Ez a különleges érzés, az a sok beszélgetés, és egymás megismerése új és új utakat nyitott meg, még több tudást felhalmozva.

Ezért gondoljuk azt, hogy a beszélgetés fontosságát ki kell hangsúlyoznunk, hiszen ez vezet el minket a másik megismeréséhez, és ezáltal önmagunk megismeréséhez is. Emiatt érdemes szétnézni, s új helyeket felfedezni, s ezzel új tapasztalatokra szert tenni. Mi is azt gondoltuk, hogy ismerjük az országot, de most egy olyan szegletét láttuk, és olyan aspektusból, amelyre mi magunk sem számítottunk. Akármennyire reménytelennek látszik a helyzet, akármennyire kétségbeejtő tényekkel találkoztunk, hisszük, hogy ha mi magunk teszünk és igyekszünk a mi kis környezetünkben jót tenni, az előbb-utóbb a nagy egészre hatással lesz, de ehhez előbb tenni kell. Mindenkinek a sajátjában. Mert ha ott változtatunk, akkor máshol is tudunk. Egyéni és vállalkozói szinten is ott van, hogy ott tegyük a dolgunkat, ahol lehet; ahol változtatni tudunk. Még ha Irota egészén nem is tudunk változtatni, ott van Erzsike néni, Ida néni, és Marika néni, ottlétünkkel, beszélgetéseinkkel már is adtunk nekik valamit!

Ha ezek után Te is szeretnél velünk, vagy másokkal beszélgetni, gyere el TEDx október 15-ei rendezvényére Debrecenbe!


Péter Bence Guinness rekorder

Katonáné Kovács Judit, 2012. szeptember 24., 22:00

Az augusztusi virágkarnevál programja hívta fel a figyelmet két régiónkban élő tehetségre, Márkus Lucára és Péter Bencére. Bence jelenleg a bostoni Berklee College of Music, a világ legnagyobb kortárs zeneművészetét oktató egyetemének diákja.

Péter Bence, Guinness rekorder, hajdúböszörményi fiatalember, 1 perc alatt 765 hangot tud megszólaltatni a zongorán. Amerikai tanulmányai miatt idén nem tud köztünk lenni, de reméljük 2013-ban ő is előad a TEDxNagyerdőn, hiszen nem csak zenei tehetsége, hanem életfilozófiája is követésre méltó  „Gondolat, amit érdemes terjeszteni”

Bence egyetemi tanulmányai mellett egy diákok által szervezett közösségnek is aktív tagja. Az "Ubuntu Family" közösség, dél-afrikai életfilozófiát követve, bőrszíntől, nemtől stb. függetlenül a boldog élet nagy kérdéseire keresi a választ. Élettapasztalatokat, hihetetlen történeteket és pozitív energiákat átadva mindenki elindult egy fejlődésen, ami később bámulatos sikerekbe torkollt.

Szlogenjeik:

"Be the best you can be!"

"We are human beings first and musicians second."

Bence egy idő után gondolt egyet, és összefogva a hasonló gondolkozású emberekkel elhatározták, hogy forgatnak egy dokumentumfilmet és ehhez ír egy dalt, amit majd mindenki énekelhet és sok emberhez eljuthat. A dal demója

A filozófia és az ötlet annyira megtetszett a professzoroknak, sőt magának a Berklee elnökének is, hogy többen javasolták Bencének, hogy ezt az amerikai TED napirendjére is be lehetne vinni. Reméljük 2013-ban nem csak Amerikában, hanem a debreceni TEDx-en is Bencével együtt énekelhetjük szerzeményét!


Ráhangolódás

Katonáné Kovács Judit, 2012. szeptember 19., 21:45

Ha már szeptemberben szeretnél ízelítőt kapni a TED közösség alkotó erejéből, az Állampolgári Részvétel Hete jó alkalmat ad arra, hogy részt vegyünk egy közös gondolkodásban.

Kovács Miklós a Derecen Bártól, akit hallhatunk a TEDxNagyerdőn és Borsi Csilla is fantáziát látott abban, hogy a TED megmozgatja az embereket. A gondolatokat tettek követték, elindítottak egy „TED Pár Beszéd”-et. Ha kíváncsi vagy az általuk szervezett közös gondolkodásra és "szabadjára szeretnéd ereszteni gondolataidat, mint egy héliumos lufit" GYERE EL szemptember 27-én, az Állampolgári Részvéte Hetén a Debreceni Egyetem Közgazdaságtudományi Karának A/10 termébe. A "lufi eregetés" 18 órakor kezdődik.


Hol a térkép közepe?

Katonáné Kovács Judit, 2012. szeptember 16., 08:00

Az első debreceni TEDx rendezvény címválasztásánál meghatározó volt Marján Attila "Hol a térkép közepe?" című könyve.

Marján Attila izgalmas előadásaival több alkalommal ragadta magával a debreceni egyetemistákat egy európai kitekintésre. A TEDxNagyerdő történetének is fontos szereplője, hiszen mint az első TEDxDanubia felkért előadója, hívta fel a debreceni TEDx szervezők figyelmét a TED interaktív rendezvényére. 2012. októberi előadása a TEDxNagyerdő nyitó eseménye lesz!


Hogyan változik a világ népessége?

Katonáné Kovács Judit, 2012. szeptember 15., 08:00

Milyen szerepünk van az új világban? Hans Rosling TED előadása, nekünk debrecenieknek is üzen.

Hans Rosling előadásának érthetősége érdekében egyszerű analóg oktatási technológiát, IKEA-ból vásárolt dobozokat használ. Ezekkel az egyszerű eszközökkel teszi láthatóvá, hogyan változott a Föld népessége mind méretében, mind szereplőit tekintve. Bár a Nyugat a Föld népességét tekintve arányaiban jelentősen csökkent, viszont az előadó arra hívja fel a figyelmet, hogy ha jól csináljuk, talapzatává válhatunk az új világnak, ami egy nagyon fontos szerep.

Érdemes megnézni!


Jól-lét

Katonáné Kovács Judit, 2012. szeptember 4., 08:00

Élünk-e a lehetőségekkel, melyeket Debrecen nyújt a jól-léthez? A TEDxNagyerdő első rendezvénye az egyén oldaláról közelíti a kérdést.

Nic Marks 2011-es TEDxDanubia előadásából idézve a jól-léthez egyéni szinten a következőkre kell figyelmet fordítani:

Kapcsolatok építése - Connect

Aktivitás – Be active

Folyamatos tanulás - Keep learning

Értékek felismerése – Take notice

Segítségnyújtás – Give

Nézz bele!


TEDxNagyerdőLive

Katonáné Kovács Judit, 2012. szeptember 1., 19:28

A TEDxNagyerdőLive eseményén, Pankhaj Ghemawat (Globalization Thinker) előadásában a kérdésre, hogy "Valóban lapos-e a Föld?" arra is kitért, hogy ...

... a Facebook használó személyek kapcsolatainak, csak kb. 10-15 %-a esik saját országuk határain kívül.


Legfrissebb hírek

Blog

Eseménynaptár

Nincs közelgő esemény.

A TEDx programról

In the spirit of ideas worth spreading, TED has created a program called TEDx. TEDx is a program of local, self-organized events that bring people together to share a TED-like experience. Our event is called TEDxNagyerdő, where x = independently organized TED event. At our TEDxNagyerdő event, TEDTalks video and live speakers will combine to spark deep discussion and connection in a small group. The TED Conference provides general guidance for the TEDx program, but individual TEDx events, including ours, are self-organized.

Facebook

Agyvihar

Kapcsolat

Belépés

Elfelejtett jelszó